1) je creëert heel wat extra vrije tijd
De gemiddelde belg kijkt meer dan 2u per dag tv, daarmee staat Tv-kijken ruim op nummer 1 van de vrijetijdsbestedingen. Je zegt dat je geen tijd hebt om een instrument te leren spelen of om die hobby te beginnen die je altijd al hebt willen doen, of om te sporten. Beperk je tv-kijken tot af en toe een goede film of het nieuws en je kan plotsklaps een tiental uur per week vrijmaken.
2) je word er rustiger van
Vooral soaps spelen in op emoties, in een half uurtje word je meegenomen op een emotionele rollercoaster met ontvoering, moord, geweld, spanningen, discussies, familiale twisten, jaloezie, tussendoor afgewisseld met wat huwelijken, romances. .. Vooral de verbale strijd brengt interne spanning teweeg, bijna geen enkele communicatie speelt zich af zonder dat er een of andere twist of drama afspeelt. In bijna alle series tot in het belachelijke. Iemand ontdekt dat hij een dubbelganger heeft die crimineel is, ze verdenken hemzelf van alle misdaden en hij duikt onder, ondertussen begint een van zijn beste vrienden met zijn vrouw te aan te pappen, hij komt uiteindelijk in de bak terecht en mag zijn zoontje niet zien etc.... Deze gebeurtennissen wekken allemaal emoties in ons teweeg, des te meer als we ons met een of ander personage identificeren of sympatiseren en bijgevolg word onze emotionele tank stilletjesaan leeggepompt.
3) Het is geen echte ontspanning
Ik ken weinig of geen mensen die energiek worden van tv-kijken. De meeste mensen worden lusteloos en houden er achteraf een leeg gevoel aan over. Soms kruip je te laat in bed omdat je aboluut het einde wilt zien of dit of dat programma en sta je smorgens slechtgehumeurd op.
4) je zal heel wat meer leren met andere tijdsbestedingen
Als je tv-kijkt doe je geen ervaringen op, leer je geen nieuwe vaardigheden, je leert geen nieuwe mensen kennen, het is weinig en vaak helemaal niet intellectueel stimulerend
5) je consumptiedrang zal verminderen
Reclame is er uiteraard op gericht om je te doen kopen, daarvoor doet het weinig beroep op onze logische hersenhelft maar meer op onze intuïtieve hersenhelft. Het speelt daarbij schaamteloos in op primaire behoeften zonder dat we er iets van beseffen (de BBC-documentaire the century of the self van Adam Curtis is erg leerrijk voor diegene die een zicht op het groter geheel willen krijgen)
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten